måndag 30 juli 2012

Varför får man så många missfall?

Ja, det är ju givet en fundering jag har och har haft ett tag och så fick jag en kommentar som handlade om hjärtformad livmoder alt. delad livmoder. Det är något jag inte hört något om när jag varit på undersökningar. Undrar om det kanske kunde vara något sådant? Jag har ju varit på såååå många ultraljudsundersökningar samt genomfört en titthålsoperation när de tog bort en ledare. Vid det tillfället tittade de på den andra ledaren och även runt om lite skulle jag tro, men jag hörde inget om livmodern i det läget. Vet någon hur man upptäcker en avvikande form på livmodern? Borde de ha sett detta redan eller ska man fråga specifikt om de kan titta efter hur formen på livmodern är?

Fasen vad bra det är med en blogg! Tips och råd är verkligen GULD!

Kram

9 kommentarer:

  1. Hej igen
    Jag går/gick även jag på RMC i Malmö, men de undersökningar jag har gjort har varit på KK i Malmö och Specialistmödravården i Lund. På RMC såg de inget på Vul utan det upptäcktes när jag spolade äggledarna vid en kontraströntgen på KK. Vid det tillfället sa läkaren att det inte går att se vid ett vanligt Vul. Jag blev gravid efter insemination på RMC och vid det första ultraljudet i vecka 8 kunde läkarna även via Vul se de två hålrummen. När jag frågade varför man inte kunnat se det tidigare svarade de att vet man inte vad man ska titta efter är det väldigt svårt att se genom ultraljud. Både vid ultraljudet för Kubtestet och första Vul hos specialistmödravården har även jag sett det tydligt,eftersom livmodern är så stor nu.
    Skulle jag gissa så tror jag inte de ser det vid en titthålsoperation om de tittar på äggledarna. Koncentrerar de sig dessa så ser de inte hur det ser ut ”i mitten” där själva livmodern ligger. Missbildningen är dessutom inne i livmodern och vid en titthålsoperation så går de väl in genom buken men inte in i livmodern?

    Min variant ger en något ökad risk för sena missfall eller att förlossningen sätter igång för tidigt på grund av att det blir för trångt. Varianten med septum ger större risk för tidiga missfall. Det befruktade ägget har 50 % mindre livmodervävnad att fästa i och fäster det i septumet kan det lossna. Lossnar det inte med detsamma kan det göra det senare eftersom septumet är en muskel och inte livmodervävnad. Finns mycket att läsa om det på internet på engelskspråkiga sidor.
    Hoppas ni får komma igång med en ordentlig utredning .

    Stor kram

    Andrea

    SvaraRadera
  2. Tack snälla för detta! Jag har liksom förutsatt att det ser ok ut därinne eftersom de aldrig sagt något annat. Som du skriver så är det nog inte någonsin undersökt och jag har heller inte frågat så detta måste ju göras! Tack! jag ska boka en tid hos en privat klinik efter bröllopsresan och höra med dom.

    Kram och thanks a billion!
    /C

    SvaraRadera
  3. Jag har haft 6 missfall och har en hjärtformad livmoder, har även opererat bort en skiljevägg där inne. Har aldrig hört talas om det på alla vul jag gjort utan det var först när dom gjorde kontraströntgen på livmodern det syndes. (Men födde ett barn utan missfall innan alla dessa) så vet inte vad det är som är fel... Har tagit ett break i gravid-andet jag med. Kram

    SvaraRadera
  4. Jag hade septum varianten föressten... Opererade bort det men har fått 2 missfall efter dd et ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har förstått efter lite läsning att det skulle kunna gå att få barn ändå men oj vad skönt det hade varit att veta hur det ligger till! Lite naivt kanske, men jag har tagit för givet att de skulle ha kollat detta redan i och med våra många besök på RMC... man blir lite besviken och less på sjukvården i efterhand. Tycker de borde veta om detta som en av många anledningar till varför man får upprepade missfall..

      Tack för din kommentar!
      Kram

      Radera
  5. Verkar ju vara nåt du borde kolla upp detta... kan ju vara en anledning. Tänk vad mycket saker det finns som man inte har en aning om. Konstigt att det inte är en sak dom kollar obligatoriskt när man går på utredning efter flera missfall- låter ju som nåt som verkligen kan vara en orsak. Hoppas du får några svar- om inte annat känns det ju bättre att ha en diagnos och kanske kunna göra något åt det! :-)

    Anna i gbg...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner precis så... kunde inte sjukvården berättat lite om detta? Kanske hade de hört och sett sånt förut? Borde ju vara så... Tycker det suger att man måste be om vad de ska kolla. Trodde liksom det var något de gjorde utan att jag behövde säga nåt. Ja, trött var ordet!

      Ha det fint!

      Radera
  6. Det jag har kunnat hitta när det gäller statistik är att 1 på 200 har någon missbildning på livmodern och av dem har ca 20 % hjärtformad livmoder. Jag blev skickad på kontraströntgen eftersom de vill se om äggledarna hade passage. Om det är största anledningen till den undersökningen skickar de nog inte kvinnor som lätt blir gravida på det eftersom äggledarna uppenbarligen fungerar. Det verkar vara en total gråzon när det gäller anledningar till missfall så jag tror att läkarna inte riktigt vet vad de ska säga och göra. Det går ju uppenbarligen att bli gravid med en missbildad livmoder så det kanske inte är det första de undersöker om man har? Rent allmänt verkar det så vanligt med missfall att jag får lite känslan av att sjukvården tycker det är naturligt och inget att göra åt. Hoppas att du får några svar som hjälper dig.
    Kram Andrea

    SvaraRadera
  7. Min skiljevägg upptäckte gynekologen när hon undersökte min livmoder med ultraljud. eller...hon upptäckte min hjärtformade livmoder och tog sen en undersökning där hon förde in en smal "slang" med kamera längst fram för att undersöka om denna hjärtformighet egentligen var en skiljevägg eller bara hjärtformighet. Dett gjordes på en klinik i riga där jag och min man går nu för att få provrörsbefruktning och äggdonation. jag är osäker på namnet på den sista undersökningen med kameran men jag tror den hette hydroskopi. annars var det något liknande som började på Hy...Undersökningen gjordes med kameran eftersom hon sen rekommenderade mig att hyvla bort skiljeväggen i en operation som skulle öka chansen att bli gravid. Jag fick veta detta i fredags och har ännu inte tagit ställning till om jag vill göra denna förberedande undersökning. Gillar inte att skärai kroppen om inte nödvändigt. Mvh Karin

    SvaraRadera